Listă de conținut:

  1. Codul de maniere și așezarea tacâmurilor
  2. Cum se așază tacâmurile
  3. Cum să așezați tacâmurile pentru desert?
  4. Cum să așezați tacâmurile după ce ați mâncat?
  5. Ce tacâmuri să cumpărați pentru casă?

În domeniul etichetei la masă, arta de a așeza tacâmurile nu este doar o chestiune de tradiție, ci și o expresie a respectului și a grijii față de oaspeți. Aranjarea abilă a veselei și a tacâmurilor pe masă este esențială pentru a crea atmosfera corespunzătoare la mese, de la prânzuri de zi cu zi până la recepții elegante.

Acest ghid vă va prezenta principiile și tehnicile de așezare a tacâmurilor, subliniind importanța acestora în crearea unui aspect de masă plăcut din punct de vedere estetic și funcțional. Învățați secretele artei pentru a vă face petrecerile și cinele festive mai rafinate și mai elegante.

Aranjarea tacâmurilor poate părea o joacă de copii și, într-adevăr, nu creează probleme în cazul în care doriți să așezați pe masă doar un cuțit, o furculiță și o lingură. Cu toate acestea, apar complicații atunci când trebuie să aranjați o masă unde vor fi servite mai multe feluri de mâncare. Cunoașterea regulilor după care trebuie așezate tacâmurile pe masă, face parte din codul de maniere.

Codul de maniere și așezarea tacâmurilor

Codul de maniere este un set de reguli de bună educație, etichetă și comportament care sunt considerate drept adecvate într-o anumită societate. Acesta constituie un cod de conduită pentru o varietate de situații de viață, de la interacțiuni sociale și comportamentul la masă până la eticheta oficială.

Aranjarea tacâmurilor este unul dintre aspecte ale codului de maniere, care se remarcă mai ales în contextul etichetei la masă. Poziționarea corectă a tacâmurilor pe masă are o mare importanță în cultura culinară. Această artă include abilitatea de a aranja în mod corespunzător cuțitele, furculițele, lingurile și alte ustensile de masă în funcție de tipul felului de mâncare servit și de caracterul oficial al ocaziei. Se acceptă ca tacâmurile să fie așezate într-o anumită ordine, de obicei dinspre exterior spre mijloc, în funcție de ordinea în care sunt servite felurile de mâncare. Acest aranjament facilitează folosirea de către oaspeți a tacâmurilor potrivite pentru fiecare etapa a mesei și, de asemenea, adaugă eleganță și ordine la aspectul estetic al mesei.

În contextul savoir-vivre, așezarea tacâmurilor nu este doar un aspect practic al servirii mâncării, ci și o formă de comunicare socială, exprimând respectul față de oaspeți și atenția la detalii. Este o abilitate care ajută la crearea unei atmosfere plăcute la mese comune și reflectă cultura și tradițiile culinare. Aflați cum să așezați tacâmurile pentru a evita să comiteți un faux pas.

Infografic Pepco Cum să așezați tacâmurile pentru o cină elegantă? 

Cum se așază tacâmurile

Indiferent de ocazie, merită să acordați atenție modului în care sunt aranjate tacâmurile pe masă. Dacă nu știți cu ce să începeți, iată câteva reguli de bază care vă vor fi cu siguranță utile în viitor.

Ce trebuie avut în vedere? În primul rând, faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci, așa că punem în partea dreaptă, cel mai aproape de farfurie, cuțitul, iar furculița în partea stângă. În dreapta, în spatele cuțitului, așezăm în prim plan lingura de supă și, mai la exterior, tacâmurile pentru antreuri. Astfel, furculița se află întotdeauna în partea stângă a farfuriei, cu dinții orientați în sus. Lama cuțitului trebuie să fie întotdeauna îndreptată spre farfurie.

Pentru a vă aminti mai ușor cum să aranjați tacâmurile, merită să vă dați seama de faptul că ordinea așezării acestora depinde de ordinea în care sunt servite primele feluri de mâncare – tacâmurile sunt luate întotdeauna dinspre exterior spre interior.

Masă lungă cu veselă și tacâmuri aranjate

Cum să așezați tacâmurile pentru desert?

Probabil că vi s-a întâmplat de mai multe ori să invitați oaspeți la desert. Și aici există anumite reguli care determină modul în care sunt aranjate tacâmurile. Totuși, să începem cu câteva informații de fond. Tacâmurile pentru deserturi includ: lingurițe de cafea, furculițe mici pentru tort, cuțite pentru fructe, o spatulă pentru prăjituri, precum și alte accesorii, în funcție de desertul care va fi servit.

Dacă se va servi un desert tipic, care poate fi mâncat cu o furculiță mică sau o linguriță, aranjarea tacâmurilor pe masă nu va fi dificilă:

  • Lingurița trebuie așezată deasupra farfuriei, cu capul orientat spre dreapta.
  • Furculița mică se așază sub ea, iar dinții ei trebuie să fie îndreptați spre stânga.

Reuniunile la masă sunt importante. Ritmul de viață face ca mesele în familie să devină cea mai bună, dacă nu chiar singura, ocazie pentru o conversație liniștită. Același lucru este valabil și pentru întâlniri cu prieteni. Un astfel de moment merită un cadru special, pe care îl puteți crea cu ajutorul produselor pe care le găsiți în magazinul Pepco.

Masă cu veselă, lumânări și tacâmuri

Cum să așezați tacâmurile după ce ați mâncat?

Pe lângă faptul că știm cum așezăm tacâmurile pe masă, merită să știm și cum le plasăm după ce am mâncăt. Aceste informații sunt deosebit de utile în restaurante, unde modul în care sunt așezate tacâmurile indică uneori personalului că masa poate fi deja debarasată de farfuria întrebuințată.

Cum așezăm tacâmurile pe farfurie atunci când ne oprim pentru o clipă din mâncat, și cum le punem după ce am terminat masa?

  • Dacă masa continuă, puneți tacâmurile înapoi pe farfurie, astfel încât acestea să se intersecteze.
  • Cum să așezați tacâmurile după ce ați terminat masă? După ce ați terminat de mâncat și personalul poate lua farfuria întrebuințată, tacâmurile trebuie așezate în paralel, în așa fel încât mânerele lor să fie orientate spre „ora 5:20″.

După cum vedeți, chiar și așezarea tacâmurilor pe farfurie în timpul mesei poate fi un mod de a comunica cu personalul de servire – în special într-un restaurant sau la o recepție elegantă. Cu toate acestea, este posibil ca aceste reguli să nu fie respectate în bistrouri sau cafenele.

Pot fi așezate tacâmurile pe un șervețel și cum? Aceasta este o întrebare pe care mulți oameni și-o pun atunci când nu vor să facă o greșeală într-un restaurant sau la o recepție. Cu toate acestea, regula de bază este următoarea: tacâmurile nu ar trebui să fie așezate deloc pe un șervețel odată ce sunt folosite. Nu este elegant să puneți linguri sau furculițe murdare pe un șervețel sau pe o față de masă.

Masă cu veselă: farfurie, castron, tacâmuri aranjate

Ce tacâmuri să cumpărați pentru casă?

Chiar și într-o casă cu 3-4 locuitori, merită să aveți întotdeauna un set de tacâmuri. De ce? Evident, cu ocazia unei vizite a prietenilor sau a familiei. De asemenea, un număr excesiv de furculițe, cuțite sau linguri este util dacă spălați vasele doar o dată pe zi și nu în mod curent. A avea un set de tacâmuri mai mare este pur și simplu practic și din multe puncte de vedere!

Dacă doriți să cumpărați un set de tacâmuri pentru casa dvs., trebuie neapărat să luați în considerare câteva aspecte:

  • Oricare ar fi stilul care vă place – veți găsi fără mari probleme atât tacâmuri minimaliste, precum și tacâmuri retro, cu mânere de lemn, și în multe alte versiuni – toate la Pepco, desigur!
  • Ce buget aveți la dispoziție – tacâmurile frumoase nu trebuie să fie scumpe. Acest lucru nu schimbă totuși faptul că înainte de a începe cumpărături ar trebui să stabiliți suma pe care puteți să vă permiteți s-o cheltuiți.
  • Dacă veți spăla tacâmurile manual sau în mașina de spălat vase – acest lucru va determina dacă modelul de tacâmuri pe care îl alegeți este potrivit.

Atunci când cumpărați tacâmuri, gândiți-vă dacă setul dvs. ar trebui să includă elementele de bază, cum ar fi linguri, furculițe, cuțite și lingurițe, sau dacă ar trebui să includă și piesele precum spatula de patiserie, polonic, linguri de salată și multe altele. Deși majoritatea tacâmurilor suplimentare sunt folosite în principal la întâlniri cu grupuri mai mari, merită să le aveți și este util să știți cum să așezați tacâmurile pe masă.

Arta de a așeza tacâmurile nu este doar o abilitate, ci o formă de artă care conferă eleganță și rafinament oricărei sărbători. Învățând și aplicând regulile de etichetă la masă, nu numai că ne putem impresiona oaspeții, dar putem crea și o atmosferă plăcută și confortabilă în timpul mesei. Nu uitați că așezarea corectă a tacâmurilor și a veselei pe masă nu este doar o chestiune de estetică, ci și o expresie a respectului și a preocupării pentru bună dispoziție a oaspeților.

La Pepco, ne angajăm să oferim cunoștințe practice care vor permite tuturor să devină maeștri în arta așezării tacâmurilor, indiferent de ocazie. Vă invităm să explorați oferta noastră și să descoperiți din ce în ce mai multe modalități de a vă îmbunătăți abilitățile în privința etichetei la masă.