Listă de conținut:

  1. Începeți cu dimensionarea
  2. Alegeți-vă stilul
  3. Cum să mobilați o bucătărie mică? În mod practic cu Pepco!
  4. Mobilier pentru o bucătărie mică
  5. Cum să amenajați o bucătărie mică cu o fereastră?

Amenajarea unei bucătării mici nu trebuie să fie dificilă. Chiar și într-un spațiu extrem de limitat, este posibil să se creeze o bucătărie funcțională și estetică. Cu ce să începem? Cum să mobilăm o bucătărie mică și la ce să fim atenți?

Începeți cu dimensionarea

Cele mai bune proiecte încep cu o măsurare exactă a încăperii. Este dificil să planificați poziționarea dulapurilor atunci când nu cunoașteți dimensiunile exacte ale interiorului în care urmează să fie amplasate. Luați un metru și măsurați:

  • Dimensiunile exacte ale încăperii – măsurate pe podea.
  • Dimensiunile fiecărui perete – ținând cont de nișele, elementele de instalații și deschiderile ferestrelor și ușilor existente. 
  • Înălțimea de la podea a unor elemente precum pervazul ferestrei, prizele electrice și altele asemănătoare.

Pentru a facilita acest lucru, puteți fie să desenați planul încăperii și al fiecărui perete, fie să faceți fotografii. Pe baza măsurătorilor efectuate, puteți începe să vă planificați noua bucătărie. 

Alegeți-vă stilul

O bucătărie mică poate fi minimalistă, dar poate avea și o estetică rustică sau modernă. Consultați inspirațiile online și decideți care estetică vi se potrivește cel mai bine. Țineți cont de faptul că:

  • O bucătărie mică nu trebuie să fie înghesuită – așa că un aranjament ordonat, bazat pe dulapuri închise, funcționează mai bine, decât unul în care majoritatea lucrurilor sunt ținute afară, la vedere.
  • Într-o bucătărie mică, sunt indicate aranjamentele bazate pe două sau trei culori. Nu trebuie să fie cu orice preț nuanțe deschise – important este să nu fie prea multe. 

Orice bucătărie poate fi frumoasă și funcțională – este o chestiune de consecință și un plan bun. Dacă vă decideți pentru un anumit stil, respectați-l. Pentru a vă încadra în el, optați mai degrabă pentru accesorii de bucătărie pentru o bucătărie mică de la Pepco,  decât pentru articole cu o estetică diferită. 

Infograficul Pepco despre triunghiul de lucru în bucătărie

 

 

Cum să mobilați o bucătărie mică? În mod practic cu Pepco!

Unul dintre cele mai funcționale principii care trebuie aplicate atunci când se amenajează o bucătărie mică, este principiul triunghiului de lucru și împărțirea în trei zone:

  1. Zona de provizii și depozitare.
  2. Zona de pregătire a mâncării și de spălare de vase.
  3. Zona de gătit.

Zona de provizii și depozitare ar trebui să includă un frigider și o mobilă cu rafturi, sertare sau sisteme cargo pentru a încăpea toate articolele indispensabile care necesită depozitare. Acesta este, de asemenea, un loc pentru toate recipiente de alimente și băuturi pentru o bucătărie mică și pentru tot felul de vase și accesorii. Zona de pregătire a mâncării și spălare a vaselor ar trebui să includă o chiuvetă și, eventual, o mașină de spălat vase, precum și un blat de lucru pentru pregătirea meselor. Zona de gătit, pe de altă parte, necesită un aragaz, un blat de lucru și, eventual, alte echipamente, precum cuptorul sau cuptorul cu microunde. 

Principiul triunghiului de lucru ne spune că fiecare zonă este unul dintre vârfurile triunghiului. Distanțele dintre ele nu trebuie să fie nici prea mari, nici prea mici. Detaliile, desigur, depind de interiorul nostru.

Mobilier pentru o bucătărie mică

Bucătărie mică, cu mobilier alb în stil scandinav

În funcție de forma încăperii și de specificul acesteia, puteți opta pentru diverse aranjamente de mobilier – de exemplu, în formă de litere L, U sau așezat pe un singur rând. În prezent, mobilierul poate fi comandat sau achiziționat de la ateliere de mobilă de bucătărie, precum și de la tâmplari, pentru a acoperi pereții bucătăriei de la podea practic până la tavan sau puțin mai jos. 

Pe de o parte, mobilierul înalt și pereții întregi acoperiți pot părea copleșitori. Pe de altă parte, utilizarea deplină a spațiului va oferi un spațiu imens de depozitare, în ciuda dimensiunii reduse a bucătăriei. 

Pentru a alege numărul de dulapuri și tipul lor, gândiți-vă la ce anume va fi depozitat în ele. Poate că aveți o abordare minimalistă și folosiți doar două oale și o tigaie? Sau poate dețineți foarte multe piese de veselă și doriți să găsiți un loc pentru toate acestea? Alegând mobilierul pentru o bucătărie mică, acordați atenție ergonomiei și funcționalității acestuia. Încercați să folosiți fiecare bucățică de spațiu, dar tot fără a părea copleșitor – o idee bună este să alegeți dulapurile superioare astfel încât să se asorteze cu culoarea peretelui, făcându-le mult mai subtile.

Cum să amenajați o bucătărie mică cu o fereastră?

Deși gătitul într-o bucătărie cu fereastră este cu siguranță mai plăcut decât într-o anexă de bucătătrie fără ferestre, acest element arhitectural poate fi un obstacol în amenajarea spațiului. Dacă fereastra se află pe peretele pe care intenționați să construiți elemente de bucătărie, luațiîn considerare posibilitatea de a face un blat care va fi totodată un pervaz de fereastră. Dacă fereastra se află pe un perete lateral, puteți amplasa o masă la acest perete sau puteți planifica prelungirea blatului de lucru pentru a crea un spațiu la care veți bea cafeaua și lua masa. 

Nu uitați că fereastra din bucătărie nu trebuie să fie chiar lângă aragazul cu gaz. Nu există recomandări similare pentru alte tipuri de aragazuri, deși în timpul gătitului și al prăjirii pot apărea stropiri, aburire și împroșcări. În cazul în care în apropierea aragazului se află o fereastră, este ușor să o murdăriți și să pătați orice decor de fereastră, cum ar fi o perdea sau o jaluzea. 

Amenajarea unei bucătării mici poate fi o adevărată provocare, dar un plan corespunzător vă va ajuta să evitați greșelile și să alegeți cel mai bun stil și mobilier pentru spațiul dvs.