Listă de conținut:

  1. Organizarea dulapurilor din bucătărie - compartimentare practică
  2. Idei de organizare a bucătăriei demne de luat în seamă - principiul triunghiului de bucătărie
  3. Selectarea și organizarea sertarelor în bucătărie
  4. Moduri de utilizare practică a sertarelor de bucătărie
  5. Idei pentru o bucătărie ordonată
  6. Ordine în dulapurile de bucătărie și organizarea cămării

O bună organizare în bucătărie este baza nu numai pentru ordine, ci mai ales pentru o muncă ergonomică în timpul pregătirii zilnice a meselor pentru întreaga familie. Ce trebuie avut în vedere atunci când se organizează bucătăria?

Organizarea dulapurilor din bucătărie – compartimentare practică

Printre principiile de bază ale organizării bucătăriei se numără dispunerea precisă a zonelor funcționale. Mărimea lor depinde de suprafața spațiului, dar în fiecare bucătărie merită să separați zonele: pentru păstrarea și pregătirea alimentelor, a gătitului și spălatului. Ce ar trebui să includă acestea?

  • Zona de spălare: include un dulap cu chiuvetă și, eventual, o mașină de spălat vase. În dulapul cu chiuvetă, merită să rezervați spațiu pentru un coș de gunoi și pentru agenți de curățare de bază. În dulapul de deasupra chiuvetei merită să plasați un uscător pentru vase.
  • Zona de gătit: include aragazul cu dulapurile adiacente, precum și cuptorul și alte echipamente electrocasnice pentru gătitul sau încălzirea mâncărurilor. Pentru ca organizarea bucătăriei și a zonei de gătit să fie cât mai practică posibil, merită să păstrați oale și tigăi, tăvi de copt și accesorii pentru pregătirea meselor tocmai în această zona de gătit – de exemplu, într-un dulap sub plită cu gaz sau cu inducție.
  • Zona de păstrare și pregătire a meselor: aceasta este zona principală și, în același timp, cea mai mare zonă din bucătărie. Include frigiderul, dulapurile și blatul de lucru. Merită să depozitați acolo alimentele cele mai des folosite, precum și condimentele, accesoriile și vesela pentru prepararea meselor (scânduri de tăiat, tacâmuri, farfurii).

O bucătărie bine organizată, cu o zonare funcțională, reprezintă baza pentru confortul în utilizarea zilnică a acestei încăperi. Ordinea în bucătărie înseamnă să găsiți fără efort obiectele de care aveți nevoie și să folositi confortabil această încăpere.

Idei de organizare a bucătăriei demne de luat în seamă – principiul triunghiului de bucătărie

O idee genială pentru organizarea bucătăriei într-un mod confortabil și ergonomic este crearea în ea a triunghi de lucru. Fiecare dintre vârfurile sale reprezintă un element cheie al echipamentului (frigider, chiuvetă și aragaz). Conform principiului triunghiului de bucătărie, distanțele optime între aceste echipamente ar trebui să fie:

  • între frigider și chiuvetă: 120-180 cm
  • între chiuvetă și plită de gătit: 120-180 cm
  • între frigider și plită de gătit: 120-250 cm

Selectarea și organizarea sertarelor în bucătărie

O bună organizare a sertarelor din bucătărie va permite utilizarea ergonomică a bucătăriei și păstrarea curățeniei. Depozitarea în bucătărie are o regulă importantă: obiectele grele se păstrează în dulapurile inferioare, în timp ce obiectele mai ușoare se păstrează în dulapurile superioare. Depozitarea veselei, accesoriilor și a produselor alimentare poate fi convenabilă atât pe rafturi, cât și în sertare – este chestiune de o organizare corespunzătoare.

  • Rafturi de bucătărie – vor putea cuprinde mai multe obiecte decât sertarele și pot fi foarte rezistente la încărcare. Este recomandabil să le alegeți pentru dulapurile în care vor fi depozitate obiecte grele și mari (de exemplu, aparate electrocasnice).
  • Sertare de bucătărie – le puteți extrage până la maxim pentru a scoate lucrurile aflate în spatele lor fără a fi nevoie să scoateți mai întâi ceea ce se află în față. Acestea pot avea înălțimi diferite, precum și o rezistență variabilă la sarcină.

Cu toate acestea, dacă țineți la un confort maxim, pentru dulapurile inferioare alegeți în principal sau exclusiv sertare. La sertarele joase se depozitează condimente, tacâmuri, diverse mărunțișuri precum și accesorii utile pentru gătit. Sertarele înalte sunt folosite pentru a păstra vesela, oalele și tigăile, precum și accesoriile de copt și pentru produsele alimentare.

Infografic Pepco "Ce recipiente să cumpărați pentru bucătăria dvs.?"

Moduri de utilizare practică a sertarelor de bucătărie

Simplul fapt de a avea sertare în dulapurile de bucătărie nu este suficient pentru a vorbi despre o bună organizare a bucătăriei. Cheia este să le folosiți în mod corespunzător. Vedeți mai jos câteva idei geniale – organizarea dulapurilor de bucătărie cu sertare:

  • Folosiți o căptușeală – pentru fiecare sertar din bucătărie, merită să cumpărați o căptușeală moale pentru vase, căni și seturi de masă. Se presupune că bucătăria trebuie să fie funcțională, așa că nu puteți renunța la achiziționarea unor accesorii de bază pentru sertare, cum ar fi inserțiile și separatoarele de tacâmuri.
  • Cumpărați separatoare, compartimente și alte accesorii care facilitează depozitarea – acestea nu numai că vă vor facilita sortarea obiectelor, dar, în același timp, le vor împiedica să se miște necontrolat prin sertar. Veți găsi toate accesoriile de care aveți nevoie în magazinele noastre Pepco.
  • Depozitați produsele alimentare în coșuri sau cutii – nu se vor răsturna și vă va fi mai ușor să vă păstrați ordine în bucătărie. În cazul în care se varsă cafea, ceai sau ulei, aceste produse nu vor murdări imediat interiorul sertarului, ci se vor opri în cutie sau pe coș.

Idei pentru o bucătărie ordonată

Femeia în bucătărie arată borcane pentru depozitarea alimentelor uscate

O bună organizare a lucrului în bucătărie este fundamentală pentru utilizarea eficientă a aparatelor electrocasnice, deoarece avem totul la îndemână. Pe blatul de bucătărie ar trebui să țineți doar cele mai necesare obiecte, cum ar fi un ceainic, un bloc de cuțite sau un recipient pentru condimente. În plus, sunt binevenite și coșurile sau platourile de sticlă pentru fructe proaspete.

Ordine în dulapurile de bucătărie și organizarea cămării

Indiferent dacă aveți o cămară separată sau dacă păstrați produse alimentare în bucătărie, țineți produsele în vrac în recipiente de sticlă speciale, destinate depozitării alimentelor. Datorită capacelor lor ermetice, puteți ține în ele făină, crupe, paste, orez, cafea sau ceai fără teama că vor intra molii în ele.

La Pepco puteți cumpăra recipiente pentru alimente și băuturi transparente sau colorate, astfel încât să aveți la îndemână produsele voastre preferate. În magazinele noastre veți găsi cutii metalice cu înscripțiile inspirate și numeroase borcane și borcănele pentru a ține în ele gustările și dulciurile preferate.