Metoda Montessori
Creșterea copiilor în conformitate cu ideile Montessori se bucură de multă popularitate. În multe orașe există grădinițe și școli ale căror programe se bazează pe această metodă. Ce este mai exact metoda Montessori și cum puneți în aplicare elementele sale în propria casă?
Ce este metoda Montessori și care este originea ei?
Medicul și educatoarea italiană Maria Montessori a creat metoda Montessori de educație și creștere a copiilor, care este populară și astăzi. Nu a fost o susținătoare a metodelor tradiționale de educație și de învățământ, care se bazau pe disciplină și supunere absolută din partea copiilor. Maria Montessori credea că această abordare îi descuraja pe copii să învețe și le bloca potențialul natural, așa că și-a dezvoltat propriile metode educaționale și de creștere, pe care le-a implementat apoi în școala pe care o conducea.
Principiile de bază ale metodei Montessori:
- Abordare individuală – fiecare copil este diferit, dezvoltându-se în propriul ritm, cu propriile interese și nevoi.
- Nu există un sistem de recompense și pedepse – nevoia interioară de a explora lumea, de a învăța și de a se autocontrola ar trebui să fie stimulată la copii.
- Tratarea copilului în mod subiectiv, mai degrabă decât obiectiv – copilul ar trebui să aibă șansa de a decide singur, ceea ce promovează dezvoltarea independenței sale. Un exemplu excelent al acestei abordări este acela de a lăsa copilul să decidă singur ce haine vrea să poarte și chiar ce îmbrăcăminte pentru copii să cumpere.
- Permiterea explorării lumii cu ajutorul tuturor simțurilor și învățarea prin joc – acestea sunt aspecte foarte importante ale metodei Montessori. Educația copiilor mai mici ar trebui să se axeze pe activități practice.
Există un motiv pentru care grădinițele și școlile Montessori au copii de vârste diferite în fiecare grupă. Nu data nașterii este cea care determină interesele pe care le va manifesta un copil și cât de repede va avea nevoie de informații suplimentare pe un subiect ales.
Metoda Montessori la domiciliu
Punerea în aplicare a principiilor de creștere și educare conform metodei Montessori nu necesită un efort foarte mare și nici o cheltuială financiară uriașă. Este esențial să abordăm copilul corect și să-l tratăm ca pe o ființă cu înțelepciune interioară, cu nevoia de dezvoltare individuală și de învățare prin joc.
Urmărirea instinctelor naturale ale copilului – curiozitatea lui față de lume și nevoia lui de a o experimenta – este de mare importanță în metoda Montessori. De asemenea, este esențial să înțelegem că învățarea despre lume poate fi obținută prin activități practice și prin joacă – în special în aer liber. De aceea, este o idee bună să petreceți timpul împreună cu copilul dumneavoastră în grădină, parc și pădure și să achiziționați jucării de exterior, care vor permite dezvoltarea creativității și a nevoii naturale de explorare.
Metoda Montessori pune, de asemenea, un accent puternic pe independența copiilor, care poate fi încurajată permițându-le să ia propriile decizii, dar și obligându-i să facă anumite treburi casnice. Aceste activități ar trebui adaptate la abilitățile copilului – cel mai simplu mod de a începe este de a-l învăța pe copilul mic că toate jucăriile trebuie să aibă un loc fix și că trebuie să fie puse la loc când se termină joaca.
Lucruri care pot fi utile într-o casă în care copiii sunt crescuți după metodele Montessori:
- Materiale artistice – metoda Montessori se concentrează pe stimularea creativității copiilor, iar aceasta își găsește adesea expresia tocmai în activitățile artistice. Este o idee bună să aveți la îndemână mase plastice, vopsele, o tablă și alte tipuri de materiale artistice pentru a vă ajuta copilul să-și dezvolte pasiunile artistice. Important este că veți găsi aceste articole în gama Pepco la prețuri bune.
- Materiale care permit activități creative – de exemplu, un kit de confecționare a bijuteriilor din mărgele sau blocuri de construcție. Jocul cu ele poate fi foarte creativ.
De fapt, în metoda Montessori se pune adesea accentul pe crearea de jucării pentru copii. O sticlă plină cu mărgele poate fi un zornăitor excelent, iar învățarea diferenței dintre culori și forme este susținută atât de un sortator special, cât și de tăiței colorați cu forme diferite care pot fi amestecați și apoi sortați.
De asemenea, în gama Pepco veți găsi materialele de care aveți nevoie pentru a vă confecționa propriile jucării pentru copii – important, acestea nu vor fi scumpe, dar robuste și practice. Conform conceptului Montessori, joaca nu înseamnă doar a asambla puzzle-uri sau a pieptăna păpuși, ci și a sări prin bălți în pădure sau a desena cu un băț în nisip pe plajă. Mai puține jucării tipice în casă nu înseamnă că copilul nu va fi ocupat; dimpotrivă, îi poate stimula creativitatea într-o cu totul altă direcție. Nu este vorba de a nu cumpăra păpuși și mascote pentru un copil mic, ci de a-i oferi copilului mai multe opțiuni, varietate și posibilitatea de a decide singur cu ce vrea să se joace.
De ce merită să cumperi de la Pepco?