Listă de conținut:

  1. Principiile cheie ale metodei BLW - independență, autonomie, mese în familie
  2. Beneficiile utilizării metodei BLW în perioada extinderii dietei bebelușilor
  3. BLW trebuie să ofere siguranță! Cum să extindeți dieta copilului?
  4. Cum să începeți? Primii pași în BLW

BLW (Baby-Led Weaning) este o abordare inovatoare a extinderii dietei sugarilor, care câștigă tot mai mare popularitate în întreaga lume. BLW înseamnă literal ”înțărcare condusă de bebeluș” și constă în a le permite copiilor mici să exploreze și să mănânce singuri alimente solide, în loc să fie hrăniți cu lingurița de către o persoană adultă. Acest stil de hrănire îi permite copilului să controleze ce și cât mănâncă, încurajându-l să exploreze diferite gusturi, texturi și forme de alimente.

Principiile cheie ale metodei BLW – independență, autonomie, mese în familie

Introducerea tradițională a alimentelor solide implică adesea oferirea bebelușilor a  unor alimente tip piure sau semilichide cu o linguriță. În această abordare, părintele controlează ce și cât mănâncă copilul, ceea ce-i poate limita experiența, legată de mâncare. BLW reprezintă o retragere de la aceste metode tradiționale! Aici, copilul este un participant activ la mese, hotărând singur atât ritmul și modul în care mănâncă, cât și alegerea alimentelor consumate. 

Metoda BLW se bazează pe câteva principii de bază:

  • Mâncatul independent – ideea principală BLW este de a permite copilului să consume alimente solide în mod independent. Bebelușii sunt încurajați să apuce mâncarea cu mâinile și să mănânce în ritmul propriu. Acest lucru permite dezvoltarea abilităților motorii, dar și formarea integrării senzoriale – copiii pot explora diferite texturi și gusturi.
  • Controlul de către copil – în metoda BLW, copilul controlează cât și ce mănâncă. Părinții oferă o varietate de alimente sigure și pregătite în mod corespunzător, dar copilul mic este cel care decide ce și cât de mult va mânca din acestea. Această autonomie ajută la dezvoltarea capacității de autoreglare a apetitului.
  • Participarea la mesele în familie – BLW promovează includerea copiilor în mesele comune în familie. În loc să pregătim mese separate pentru bebeluși, cei mici mănâncă la fel ca și restul familiei, bineînțeles, cu o pregătire adecvată a alimentelor din punct de vedere al siguranței. Copiilor mici trebuie să li se pună la dispoziție un scăunel confortabil, cu dispozitivele de protecție necesare, și un șezut la înălțimea potrivită, precum și propriile lor farfurii și boluri.

Datorită acestor premise, conceptul BLW se înscrie excelent în promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și construirea unei relații pozitive cu mâncarea încă din primul an de viață al micuțului.

Infografic Pepco despre accesoriile pentru BLW

Beneficiile utilizării metodei BLW în perioada extinderii dietei bebelușilor

Metoda BLW oferă o serie de beneficii care sprijină dezvoltarea copilului în diverse aspecte, de la cele motorii la cele emoționale și sociale.

Unul dintre beneficiile cheie ale metodei BLW este susținerea dezvoltării motorii. Permiterea copiilor să mănânce în mod independent încurajează dezvoltarea coordonării mână-ochi și a abilității de apucare. Copilul învață să manipuleze alimentele, ceea ce favorizează dezvoltarea preciziei mișcărilor și a forței degetelor și a mâinilor. Această practică are un impact direct asupra dezvoltării abilității motorii fine, care este importantă în multe alte aspecte ale vieții unui copil, printre care în scrisul. 

BLW le permite copiilor să exploreze diferite gusturi și texturi în propriile lor condiții. Acest lucru le oferă copiilor posibilitatea de a experimenta cu o varietate de alimente, ceea ce poate încuraja dezvoltarea unor preferințe gustative mai variate. Explorarea diferitelor texturi alimentare stimulează, de asemenea, dezvoltarea senzorială a copilului.

Metoda BLW sprijină, de asemenea, dezvoltarea emoțională și socială. Mâncatul independent favorizează construirea independenței și încrederii în sine a copiilor. Mesele în comun, la care copilul participă activ, contribuie la integrarea familiei și la dezvoltarea abilităților sociale. De asemenea, copiii învață răbdarea și abilitatea de a face față frustrărilor care pot apărea atunci când învață să mănânce.

BLW trebuie să ofere siguranță! Cum să extindeți dieta copilului?

Copilul mănâncă prin metoda BLW

Introducerea metodei BLW trebuie să fie sigură! Asigurați-vă că alimentele sunt moi și pregătite corespunzător pentru a fi consumate de bebeluș. Este important să evitați alimentele mici, tari, rotunde sau lipicioase, care pot reprezenta un pericol de sufocare. Un copil mic care mănâncă, trebuie să fie întotdeauna supravegheat de un adult. Merită să vă procurați accesorii pentru copii pentru a face primele mese ale micuțului mai atractive. 

Atunci când serviți alimente, acordați atenție mărimii și formei acestora. Bucățile lungi, ușor de apucat, pe care un copil le poate ține și mesteca cu ușurință, sunt perfecte. De asemenea, acestea trebuie să fie suficient de mari pentru ca micuțul să le poată apuca confortabil și stabil și apoi să le ducă la gură, dar în același timp suficient de moi pentru a fi ușor de mestecat și înghițit.

Igiena și curățenia în timpul mesei sunt la fel de importante. Curățați în mod regulat mâinile și fața copilului, precum și suprafețele și jucăriile care pot intra în contact cu alimentele. Păstrarea curățeniei în zona de servire a meselor ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor și menține un mediu sănătos pentru micul explorator al gusturilor.

Cum să începeți? Primii pași în BLW

Începuturile pot fi dificile și pline de provocări. Acestea vor necesita cu siguranță multă răbdare din partea părintelui și deschidere față de nevoile bebelușului. Cum se implementați BLW?

  1. Alegerea alimentelor corespunzătoare pentru început – începeți cu fructe și legume moi, cum ar fi morcovii fierți, bananele sau avocado. Alegeți alimente care sunt ușor de apucat și sigure pentru copil.
  2. Încurajați-vă copilul să încerce alimente noi – permiteți-i copilului să exploreze alimentele, nu-l forțați să mănânce. Aveți răbdare și lăsați copilul să exploreze alimentele în ritmul propriu.
  3. Recunoașterea semnalelor de foame și de sațietate – observați copilul pentru a înțelege când îi este foame și când este sătul. Bucuria nestăvilită la vederea mâncării (copilul este flămând, vrea să mănânce) sau întoarcerea capului spre spate de la castronaș sau farfurie (copilul este sătul, nu vrea să mănânce) – sunt semnale care trebuie recunoscute și respectate.

La ce provocări și inconveniențe potențiale trebuie să fiți pregătiți? În primul rând la… dezordine – acceptați-o ca parte a importantului proces de învățare al micuțului tău. Folosiți vasele, tacâmurile, suporturile și covorașele de scaun care sunt ușor de curățat. Ce trebuie făcut atunci când copilul nu vrea să mănânce? În niciun caz nu forțați bebelușul să mănânce. Oferiți o varietate de alimente și lăsați copilul să decidă ce și cât să mănânce. Ceea ce este important, BLW poate fi combinat în mod liber cu alimentația la sân sau cu biberonul.